TUTORIAL SETTING APN

  • Apa itu APN?
  • Bagaimana APN berfungsi?
  • Macam mana cara nak setting APN dekat telefon pintar?

Saya terangkan satu persatu.

APN atau nama penuhnya Access Point Name adalah protokol yang menggunakan kod yang dipasang dalam telefon bertujuan untuk menambah kelajuan internet sama ada daripada mod perlahan kepada mod normal, laju atau sebaliknya.

Biasanya berlaku masalah pada internet apabila pengguna tidak dapat mengakses internet seperti google, facebook, instagram, whatsapp dan lain-lain disebabkan telah menukar simkad telco lama kepada telco baharu atau menukar sim ke telefon yang baharu.

Setiap telco mempunyai settting APN yang tersendiri. Bagi pengguna redONE postpaid, saya berikan tutorial setting APN pada telefon pintar.

STEP 1

Klik setting pada telefon anda

STEP 2

Klik pada SIM adn mobile network

STEP 3

Cari tajuk Access point name (APN)

STEP 4

Klik pada New APN

STEP 5

Bahagian ini perlu diisi. Sila rujuk step 6

STEP 6

Selepas masukkan semua setting di atas, tekan butang save dan restart telefon anda. Anda sudah boleh akses internet dengan lancar.

Dapatkan pelan unlimited data redONE postpaid tanpa perlu walk in. Hanya perlu scan QR CODE menggunakan telefon pintar dan isi borang pendaftaran secara online. Simkad akan dipos ke alamat anda. Sungguh mudah!

DISCLAIMER

Setting APN ini hanyalah panduan sahaja. Admin tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan yang berlaku sekiranya terjadi selepas anda gunakan setting ini.

Setting pada setiap telco dan model telefon adalah berbeza. Sila dapatkan bantuan setting daripada ejen telco masing-masing atau dengan siapa anda berurusan semasa melanggan pelan internet.

Sebelum setting APN, kenal pasti terlebih dahulu adakah telefon anda benar-benar perlukan setting ini? Adakah internet telefon anda perlahan kerana masalah setting pada telefon atau anda kehabisan data internet.

Sekiranya selepas setting APN internet anda masih bermasalah, sila padam setting ini dan kembali guna setting yang asal. Sila call operator telco masing-masing untuk bantuan teknikal.