SEMBUNYI RAKAN FB

Rasa macam pelik pulak tajuk kali ni kan. Kenapa sembunyi rakan fb? Sebab apa pulak nak kena sembunyi rakan fb?

Meh saya jelaskan.

Sembunyi rakan ni terdapat dalam setting fb profile korang di mana ia bertujuan melindungi friendlist korang daripada ‘diceroboh’ oleh pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab.

Kebanyakan yang nak add friend bukan nak tau sangat pasal korang. Tapi nak tau siapa friendlist korang.

Biasalah orang suka stalk ni. Dapat la curi cerita, curi gambar, info.

Mungkin korang punya friendlist tu terdiri daripada sanak saudara, kawan baik, jiran, suami, isteri, anak remaja, bisnes partner, artis, orang popular dan sebagainya.

Golongan yang suka jaga tepi kain orang lain ni suka la nak stalk. Itu takpe lagi.

Ada yang curi gambar dan kemudian create profile lain menggunakan maklumat dan gambar yang sama. Ini dah salah. Dah la gambar curi, lepas tu guna untuk tujuan yang salah.

Nanti yang jadi mangsanya adalah friendlist kita tu.

Jadi, macam mana nak setting supaya kita dapat sembunyikan senarai rakan kita dalam fb profile daripada pihak ketiga ni?

Ikut langkah di bawah :

STEP 1 : Klik pada ruang menu fb app di sebelah kanan atas.
STEP 2 : Klik pada butang setting. Rujuk anak panah kat atas tu.
STEP 3 : Klik pada privacy setting.
STEP 4 : Set Only Me. Maksudnya hanya anda seorang je yang boleh tengok siapa friendlist yang ada. Orang lain tak boleh tengok.

Itu saja 4 langkah yang korang boleh buat untuk set sembunyi rakan dalam app fb masing-masing.

Semoga bermanfaat. Gunakanlah media sosial untuk perkara yang mendatangkan faedah..😊✌