PASTIKAN BERBALOI

Sebut tentang pakej internet, ramai yang nak data besar pada harga murah. Kalau boleh nak unlimited data dan call tu pada harga RM1. Memang tidak dinafikan majoriti kita memang nak macam tu.

Tapi sayangnya, syarikat pengendali telco di Malaysia saling bersaing. Bukan harga yang menjadi persoalan sahaja. Tetapi juga kualiti perkhidmatan yang disediakan.

Sebagai pengguna, kita sedia maklum bahawa terdapat pelbagai pakej internet dan call yang ditawarkan oleh pelbagai syarikat pengendali rangkaian mudah alih.

Daripada harga yang mahal sehinggalah yang harganya mahal. Semua itu tidak menjadi masalah jika kita sendiri akur dengan kemampuan kewangan untuk melanggan pakej yang ditawarkan.

Ada orang mampu nak langgan pakej unlimited data pada harga yang mahal. Service yang disediakan juga berbaloi dengan harga mahal yang dibayar. Itu dari segi kemampuan kewangan.

Kemungkinan mereka yang langgan pakej mahal ini pun adalah syarikat besar, founder produk, atau individu yang menjalankan aktiviti perniagaan di internet.

Jadi sememangnya mereka memerlukan data internet yang besar dan laju. Harga mahal tidak menjadi masalah bagi mereka.

Tetapi, apalah gunanya bayar mahal beratus-ratus dan dapat data unlimited sekiranya anda hanya guna sekitar 10GB ke bawah sebulan?

Lebih-lebih lagi anda jarang gunakan internet untuk aktiviti berniaga pada skala besar atau hanya guna data pada waktu dan tujuan tertentu yang kuota internetnya tidak lebih 20GB sebulan.

Kan lebih bagus anda dapatkan pakej postpaid yang tawarkan data besar pada harga mampu milik. Bukankah itu lebih jimatkan kos.

Antara pengguna yang jumpa dan langgan pakej redONE pospaid dengan saya.

Hanya segelintir pengguna di Malaysia yang faham tentang perbezaan ini akan sedar dan memilih untuk melanggan pakej internet yang murah dan mampu bayar.

Nasihat saya, jimatkanlah kos telco anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.